Jag har skrivit om det innan här på bloggen hur oftast amerikanare tar hjälp av han där ovan och förlitar sig på att han ska fixa allt…..

Idag hörde jag ännu en diskussion. Denna gången var det den fantastiska kvinnan Oprah som intervjuade två kvinnor. Den ena kvinnan som hade gått ner en massa i vikt, sedan gått upp i vikt igen och gått ner…igen, den andra kvinnan var ganska långt nere i ett tablettmissbruk som hon med hjälp av Oprah och rehab hade blivit fri ifrån.

Vad gällde vikten så sa både Oprah och kvinnan hon intervjuade att de inte längre behövde banta för de har förstått allt, med det menade de att de hade förstått att Gud hjälpte dem och att de inte var i kontakt med honom, därför hade de gått upp i vikt. Det hon sa, liknande var: You were not in contact with your roths (rötter, sa hon och pekade på sitt bröstben….. och de enades om att Gud hjälpte dem att älska sig själva och då löste sig liksom allt. De kunde äta vad de ville för det var ett medvetet val och Gud älskade henne och då älskade även hon sig själv. Hon menade på fullaste allvar att det gick att komma ur vilket missbruk som helst, om man bara tillät Gud att lära sig älska sig själv.

Å ena sidan så slår jag bakut bara vid tanken på detta resonemanget, men å andra sidan kan jag bli lite avundsjuk på att de har en sån djupt rotad tro, som de inte ifrågasätter utan bara accepterar och litar på. Med djupt rotad så menar jag inte hos olika personer utan i hela samhället.

När det kom till kvinnan som var tablettmissbrukare så berättade hon att hade bett till Gud tre dagar innan Oprah hade ringt henne för att vara med i ett program. Hade historien slutat där så hade jag nog oxå trott det, men hon berättade att hon hade googlat på ”beroende av smärtstillande tabletter”  och hittat sidan där man sökte personer som ville vara med / behövde vara med i ett program. Då har ju inget av detta med gud att göra utan att hon faktiskt tog tag i det själv, men Oprah sträckte på sig och förklarade att allt är ” the gods way”.

Var lämnar detta mig…??

Tror jag på detta??? Nej……

Skulle jag vilja tro?? Ja….

Älskar jag mig själv?? ………??……..jobbar på det…….

Jag kastar inte hela denna diskussionen i papperskorgen utan låter den cykla runt ett tag till och kommer säkert på saker som jag kan lära mig ifrån den……

 

Hon hänvisade till en bok som heter:

Women, food and God av Geenen Roth

….kanske ska kika i den…. hm

 

…tills nästa gång……..

 

Kramar